fbpx

Ontspullen! Maar hoe?

Naar aanleiding van onze vorige blog kregen we een aantal vragen over wat ontspullen precies inhoudt en hoe dit in zijn werk gaat. Onstpullen draait in de kern om het leven met minder spullen. Hiervoor zijn verschillende methodes ontwikkelt. De meest bekende methodes zijn de ‘Konmari’ methode van Marie Kondo en de ‘gelukkig met minder’ methode van Francine Jay. Beide methodes hebben hetzelfde einddoel: minder spullen, meer rust in je hoofd. Doch verschillen de beide methodes nogal van elkaar:

Konmari methode

Marie Kondo heeft de ‘Konmari’ methode ontwikkelt. In deze methode zet zij het gevoel dat jij bij spullen hebt centraal. De hamvraag die je jezelf dient te stellen bij twijfel of je iets wel/niet wilt weggooien is: word ik hier blij van? Is het antwoord ja? Dan houd je het. Is het antwoord nee? Dan gooi je het weg. Op deze manier bestaat jouw omgeving alleen uit spullen die jou een goed gevoel geven. Dit heeft volgens Marie Kondo een positief effect op je geest.

Wanneer je dit gedaan hebt ga je de overgebleven spullen selecteren op basis van categorieën (kleding, boeken, CD’s, etc.) niet op kamer. Hiervoor geeft Marie Kondo een vaste volgorde voor mee: eerst kleding, dan boeken, papieren, allerhande en tot slot spullen met emotionele waarde.

Daarna ga je deze spullen, op basis van categorie, een vaste plek geven. Dit dien je volgens de methode in één keer te doen, voor optimaal effect.

 

Gelukkig met minder

De methode van Francine Jay verschilt hier zoals gezegd in. Haar methode draait juist om het meer afstand nemen van spullen, zodat je objectieve beslissingen kunt nemen. Een tip van haar is: “maak een wandeling en loop daarna je huis binnen alsof je het voor de eerste keer ziet. Stel jezelf de vraag: is dit wat ik wil zien?”

Daarnaast is het volgens haar belangrijk om te beginnen met “een groot gebaar”. Hiermee doelt ze op het wegdoen van grote spullen, zoals een stoel waarin je nooit zit. Door zo groot te starten krijg je meer energie om door te gaan.

Francine Jay benadrukt dat je alles stapje voor stapje op dient op te ruimen. Neem de tijd en doe iedere keer een klein beetje. Volgens haar heb je op deze manier meer aandacht voor het opruimen en heb je er op lange termijn meer plezier van.

 

Zo zie je maar dat er meerdere wegen naar een opgeruimd huis leiden en dat het belangrijk is dat je het op een manier doet waar jij je goed bij voelt. Meer weten? Voor beide methodes zijn boeken verkrijgbaar: ‘Opgeruimd!’ – Marie Kondo (Konmari) en ‘Gelukkig met minder: een gids voor een opgeruimd bestaan’ – Francine Jay (gelukkig met minder). Je kunt ook altijd contact met ons opnemen, wij helpen je natuurlijk graag verder!

 

>